Ruim €7,4 miljoen voor aanpak plastic soep in het Waddengebied

Het Waddenfonds heeft een subsidie van ruim €3,2 miljoen toegekend aan het programma ‘Wad gaat Om’, dat het plasticprobleem in het Waddengebied vanaf de bron aanpakt. Het project richt zich op het opruimen van plastic, verwerking, het vinden van alternatieven en het vergroten van bewustwording bij overheden, ondernemers en het publiek. De totale kosten van …

Noord-Nederland werkt samen aan CO2-neutraal en circulaire zorgsector

Alle ziekenhuizen en kennisinstellingen in Noord-Nederland willen samenwerken aan een CO2-neutrale en volledig circulaire zorgsector die ook nieuw verdienvermogen genereert. Het is één van de grootste en meest impactvolle projecten in circulariteit in de regio. Van de 10 meest gebruikte producten in het ziekenhuis gaan er tenminste 5 producten circulair gemaakt worden. Dit zal een …

Wat is ESPR? Ecodesign for Sustainable Products Regulation

Wat is de ESPR? Dit is een regelgeving voorgesteld door de EU om de circulariteit, energieprestaties en duurzaamheid van producten die op de EU-markt worden verkocht, te verbeteren. Het is een kaderwetgeving, wat betekent dat het nog geen specifieke maatregelen vaststelt, maar de mogelijkheid biedt om deze later aan te nemen. Wat is het doel? …

Suikerbronnen voor een groene chemische industrie

Eind vorig jaar startte Ecoras met een onderzoek met als doel de vergroening van de chemische industrie in Noord-Nederland door het vinden van kansrijke suikerbronnen. Dit project bouwde voort op regionale initiatieven zoals de Suikeragenda (Saccharide Agenda), en bracht twee veelbelovende opties aan het licht: suikerwier en cellulose uit hout. De Suikeragenda, ontwikkeld door Chemport …

lca in de zorg

LCA in de zorg – waar moet je rekening mee houden?

Duurzaamheid en circulariteit worden ook in de zorgsector steeds belangrijker. Dat is maar goed ook, want de milieu-impact die wordt veroorzaakt door de zorgsector heeft ook weer effect op de menselijke gezondheid. Dit leidt tot een gezondheid paradox. De vervuiling van het milieu zorgt ervoor dat vector-, water-, lucht- en voedsel overgedragen ziekten steeds meer …

Positieve ontwikkelingen vanuit de Europese Commissie

Spannende week in Brussel Het was de afgelopen week in Brussel bijzonder spannend, met belangrijke ontwikkelingen op het gebied van wetgeving. Nadat de Raad al had ingestemd met de bereikte akkoorden, kwamen drie cruciale wetsvoorstellen aan bod in het Europees Parlement: Ecodesign voor duurzame producten verordening, de reparatierichtlijn en de verpakkingenverordening. Gelukkig stemde ook het …

herkennen van goede milieuclaims

Herkennen van goede milieuclaims – Deel 2 in de serie Hoe herken en voorkom je Greenwashing?

Het herkennen van goede milieuclaims is zo gemakkelijk nog niet. Wie tijdens het winkelen goed oplet ziet ze steeds vaker voorbijkomen; milieuclaims en groene labeltjes (vaak geïllustreerd als groen blad/plantje) op verpakkingen over de duurzaamheid van het te verkopen product. Hoe herken je goede milieuclaims en onderscheid je ze van valse milieuclaims? Waar het eerst …

Bezoek Material District Utrecht 2024

Ontdek de Toekomst van duurzame materialen met Ecoras bij Material District Utrecht! Afgelopen week waren onze collega’s Micha en Jantje op avontuur: Ze doken in de wereld van innovatie en duurzaamheid op de Material District Utrecht – een toekomstgerichte expositie vol met de nieuwste biobased materialen en gerecyclede producten. Hun ervaring? Niets minder dan inspirerend …

Jantje Wildeboer

Introductieblog Jantje Wildeboer

Toen ik 20 jaar was verhuisde ik van Duitsland naar Leeuwarden voor de HBO-opleiding Hospitality Management. Een grote stap, maar ik wilde graag een internationale opleiding volgen. Nadat ik deze opleiding had afgerond, koos ik voor de master Sustainable Entrepreneurship waar ik afstudeerde op een onderzoek in verandermanagement. Ik hou van reizen. Ik heb tijdens …

circulair groningen

Ecoras lid van Circulair Groningen

Goed nieuws, wij zijn deze week lid geworden van Circulair Groningen! Met ons lidmaatschap willen we uiteraard bijdragen aan een circulaire economie in Groningen. Wij als Ecoras doen niets anders, maar met dit lidmaatschap maken wij samen met andere leden in Groningen het mogelijk om zoveel mogelijk circulair te werken in Groningen. Het is van …

Duurzame Inkten en Coatings

Grote subsidie voor duurzame inkten en coatings

Yes! We kunnen aan de slag met het project “Duurzame Inkten en Coatings”. Hiervoor heeft het consortium SusInkCoat (Sustainable Inks and Coatings), waar wij ook onderdeel van zijn, een grote subsidie gekregen van het NWO, de Nederlandse organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek. Samen met de projectpartners willen we ‘switchable and adaptive functional polymers and additives’ ontwikkelen …

groene chemie cice congres

Afsluiting CICE met 13 innovatieprojecten in Groene Chemie

Vorige week was de afsluiting van het CICE Project waar wij de afgelopen twee jaar aan hebben meegewerkt. Tijdens een congres werden de 13 innovatieprojecten gepresenteerd die binnen de Groene Chemie hebben plaatsgevonden. Drie van deze dertien projecten werden plenair gepresenteerd door de onderzoeker en de ondernemer. Circulaire badkamers Dit onderzoek is gericht op een …

greenwashing

Greenwashing: Hoe herken en hoe voorkom je dat? Deel 1 – Belangrijke begrippen

Eerste hulp bij milieuclaims; hoe herken en hoe voorkom je verkeerde milieuclaims (greenwashing)? Heb je wel eens van de term Greenwashing gehoord? Wie tijdens het winkelen goed oplet ziet ze steeds vaker voorbijkomen; claims en groene labeltjes (vaak geïllustreerd als groen blad/plantje) op verpakkingen over de duurzaamheid van het te verkopen product. Waar dit soort …

Gabriela Maldonado

Introductieblog Gabriela Maldonado

Leuk om me voor te stellen, ik ben Gabriela Maldonado, de nieuwste collega in het team van Ecoras. Tot 2016 woonde ik in Mexico waar ik Biotechnology Engineering heb gestudeerd, maar ik was niet altijd in Mexico. Ik heb ook een jaar in Zwitserland gestudeerd aan de Ecole Polytechnique en een zomer in Canada gewerkt. …

klaske geene

Introductieblog: Klaske Geene

Jullie kennen me waarschijnlijk al een beetje, door mijn afstudeeronderzoek bij Ecoras. Daar is al het nodige over geschreven, maar dit verhaal gaat over mij. Ik ben Klaske Geene en als ik mij in één zin zou moeten omschrijven, dan zou ik zeggen: ik haal energie uit impact maken op een groene en positieve manier. …

LCA workshop

Meet wat je eet! LCA workshop – Met de revolutionaire eiwitbal

Altijd al willen weten wat je nou precies kunt met een LCA, een levenscyclusanalyse? Tijdens het Sustainable Moments Festival geeft Ecoras samen met The Sustainable Company een laagdrempelige en praktische LCA workshop. Dit gaat over het uitvoeren van een LCA, een levenscyclusanalyse. Je leert hoe jij de basis legt van een LCA en je gaat ook …

Jos Hamstra

Introductieblog: Jos Hamstra

Hallo, leuk dat je dit leest! Mijn naam is Jos Hamstra, ik ben inmiddels 26 jaar oud en sinds 1 mei 2023 werkzaam bij Ecoras. In 2022 ben ik afgestudeerd aan de Hanzehogeschool, waar ik de opleiding Chemie heb gevolgd. Tijdens mijn studie heb ik ook een verbredende minor Educatie afgerond en een verdiepende (afstudeer)stage …

Rol van LCA in het productontwerpproces

In een wereld waar steeds meer vraag is naar circulaire (duurzamere) producten en diensten, moeten bedrijven zich voortdurend onderscheiden op het gebied van duurzaam productontwerp. Een essentieel instrument dat steeds meer aandacht krijgt tijdens de productontwerpfase is Life Cycle Assessment (LCA), in het Nederlands levenscyclusanalyse genoemd. Life Cycle Assessment (LCA) LCA is een systematische methodologie …