CO2 footprint van een evenement

co2 footprint van een evenement

De European Plastics Distributors Association vroeg ons een CO2 footprint te maken voor hun jubileumcongres. Zij wilden namelijk de CO2 emissies compenseren die veroorzaakt werden door het reizen van hun leden naar hun congres. We wisten dat ze ook zoekende waren naar een betrouwbaar én Europees project om mee te compenseren. Wij hebben voor hun de berekening uitgevoerd en direct ook een voorstel gedaan voor de compensatieprojecten. De CO2 footprint van een evenement, gebaseerd op het reizen, valt onder scope 3 emissies binnen de scope-benadering van het GHG Protocol.

Hoe werkt dat, een CO2 footprint van een evenement?

Na de sluiting van de registratie, ontvingen wij een lijst met het aantal leden en waar zij vandaan kwamen. Omdat het London betrof, kwamen de meesten met het vliegtuig. De leden kwamen uit 15 verschillende landen, wat in totaal op een CO2 emissie van 60 ton uitkwam.

We hebben drie opties aangeboden om te compenseren, De eerste was Trees for All, wat betekende het planten van 200 bomen waarvan de helft in Nederland en de andere helft in het buitenland. De twee alternatieven waren een project in Bosbeplanting in België en kooktoestellen op biogas in derdewereldlanden. Uiteindelijk heeft de vereniging gekozen voor het planten van het dubbele aantal bomen via Trees for All.

Wat valt er allemaal onder de CO2 footprint voor evenementen

Je kunt bij het berekenen van de CO2 emissies van jouw evenement natuurlijk veel verder gaan dan alleen het reizen naar het evenement. Je kunt ook het eten en drinken tijdens het evenement meenemen in de berekening, en wat denk je van het energieverbruik? Of het drukwerk en andere materialen die worden ingezet? Daarnaast kun je als organisatie deze kosten dragen, maar je kunt ook de bezoekers hierin laten bijdragen.

Vind je het leuk om hier eens over van gedachte te wisselen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op, dan vertellen we je graag de mogelijkheden. Meer informatie over onze CO2 footprint analyses vind je hier.