Aanjagen van circulaire transities

Wij doen iets met de kansen die wij zien. Wij ontwikkelen daarom ook maatschappelijke programma’s om verandering en innovatie aan te jagen. Dit hebben we al op verschillende fronten gedaan. Door het aanjagen van circulaire transities zetten wij verandering in gang, verbinden we ketens met elkaar en zorgen wij gezamenlijk voor concreet resultaat.

Aanjagen van Circulaire transities: Kunststoffen

Kunststoffen (in de volksmond: plastic) zijn een waardevolle grondstof voor allerlei dagelijkse gebruiksdoeleinden en bedrijfsmatige toepassingen. Zonder de uitvinding van plastic zou ons leven er heel anders uitzien. Van kleding tot verzorgingsproducten en van huishoudelijke artikelen tot voeding: bijna overal zit plastic in, op of om. 

Kunststof is een bijzonder materiaal omdat het zo sterk is. Maar dat is ook meteen de keerzijde: het blijft jarenlang rondzwerven in ons milieu. We hebben lange tijd niet – of in elk geval niet genoeg  – nagedacht over wat er na gebruik met plastic moet gebeuren. Daarom treffen we het inmiddels overal aan. Het ligt langs de kant van de weg, verspreid door bossen en parken, aangespoeld op het strand… Zelfs diep in de oceaan zwerft plastic rond. Een wereldwijd probleem, waarin wij graag een deel van de oplossing willen zijn. 

 

Aanjagen van circulaire transities: Biomassa

Als aanjager Biomassa realiseert Sven Jurgens nieuwe circulaire projecten in de regio Noord Holland. In de biobased economie gaat het over een economie die (deels) draait op biomassa als grondstof. Het overgrote deel van de economie draait nu nog op fossiele grondstoffen. Die zijn eindig en schadelijk voor het milieu. De biobased economie past biomassa toe voor productie van voedsel, materialen, chemicaliën, transportbrandstoffen, energie en meer. Vanuit biomassa en haar reststromen zoeken wij naar toepassingen en vanuit toepassingen zoeken wij naar de juiste biomassa. Dát is de essentie van het thema biomassa.