Wat vraagt de CSRD?
De European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) heeft de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) ontwikkeld, die het kader vormen voor CSRD-rapportages. Een cruciale eerste stap in dit proces is de Dubbele Materialiteitsanalyse (DMA):
- Impactmaterialiteit: Hoe beïnvloedt jouw organisatie duurzaamheidsthema’s, zoals klimaatverandering en biodiversiteit?
- Financiële materialiteit: Hoe kunnen deze duurzaamheidsthema’s jouw organisatie financieel beïnvloeden?
Het uitvoeren van deze analyse vereist samenwerking met zowel interne als externe stakeholders binnen de waardeketen. Bedrijven moeten zowel positieve als negatieve impact, risico’s en kansen in kaart brengen om een solide rapportage op te stellen.
Wanneer moet je starten met de CSRD?
De deadlines voor CSRD-verplichting zijn als volgt:
- 2025 – Grote bedrijven die eerder onder de NFRD vielen, rapporteren over boekjaar 2024.
- 2026 – Andere grote bedrijven moeten vanaf boekjaar 2025 rapporteren.
- 2027 – Beursgenoteerde MKB’s, kleine kredietinstellingen en verzekeraars starten vanaf boekjaar 2026.
Hoewel de verplichting nog niet voor alle bedrijven direct ingaat, is vroegtijdige voorbereiding essentieel. Grote bedrijven zullen dit jaar al gegevens nodig hebben van hun toeleveranciers, waaronder veel MKB’s.
Onze visie op CSRD
“Bij Ecoras verwelkomen we de komst van de CSRD, omdat deze richtlijn bewustwording en reflectie stimuleert over de impact van bedrijven op milieu en samenleving. Het analyseren van jouw impact op de aarde – en andersom – zorgt voor een toekomstbestendige organisatie. Wij begrijpen echter dat CSRD-rapportage een uitdaging kan zijn door de complexiteit en de hoeveelheid benodigde data. Met onze deskundige begeleiding helpen we bedrijven niet alleen te voldoen aan de richtlijnen, maar ook om duurzaamheid strategisch te verankeren.”
Waarom kiezen voor ondersteuning van Ecoras?
Met jarenlange ervaring in duurzaamheidsadvies en rapportage, bieden wij specialistische ondersteuning bij alle ESRS-onderwerpen (E1 t/m E5):
- Klimaatverandering (E1): Uitvoering van Scope 1, 2 en 3 emissie-analyses volgens het GHG-protocol.
- Verontreiniging, Water en Mariene Hulpbronnen (E2-E4): Life Cycle Assessments (LCA) voor impactanalyse en rapportage.
- Circulaire Economie (E5): Expertise in ketendenken, circulair productontwerp, recycling en toepassing van biobased materials zoals bioplastics & composieten.
Wij helpen niet alleen bij de implementatie van de CSRD, maar ook bij praktische verbeteringen die verder gaan dan de rapportageplicht. Door deze aanpak wordt de CSRD geen last, maar een kans om duurzaamheid te verankeren en toekomstbestendig te ondernemen.