Het is zo ver! De Europese richtlijn om het gebruik van Single Use Plastics in te perken gaat vandaag in. We gebruiken in Nederland dagelijks 19 miljoen plastic wegwerpbekers en bordjes en dat gaat hopelijk na vandaag veranderen.
Welke regels voor jou van toepassing zijn, hangt af van de situatie. In ieder geval wordt er flink ingezet op het aanbieden van herbruikbare alternatieven of het zelf meenemen van een verpakking. Doe je dat niet, moet je extra betalen. Het maakt verschil of je op locatie eet of drinkt of dat je het eten en drinken afhaalt of laat bezorgen. Per omgeving lichten wij kort toe wat de regels zijn:
• Plastic wegwerpbekers en bakjes/bordjes op kantoor
Vanaf 1 januari 2024 is dit niet meer toegestaan. Je kunt gebruik maken van herbruikbare verpakkingen zoals afwasbare kopjes, glazen, hard cups, borden en bakjes. Of je kunt mensen hun eigen beker of bakje laten meenemen.
• Plastic wegwerpbekers en bakjes in de retail (ook supermarkten)
Vanaf 1 juli 2023 worden winkels verplicht hun klanten extra te laten betalen voor met plastic voorverpakte porties eten en drinken. Bied je to-go eten of drinken aan, dan mag je geen gratis wegwerpbekers en -bakjes meegeven, als deze verpakking plastic bevatten en moet je klanten een herbruikbaar alternatief aanbieden.
• Plastic wegwerpbekers en bordjes in de horeca
De regels voor het afhalen van eten en drinken gaan 1 juli 2023 in. Klanten moeten extra betalen voor eten en drinken in een plastic verpakking. Sowieso moet je ook een herbruikbaar alternatief aanbieden.
Vanaf 1 januari 2024 zijn plastic wegwerpbekers en -bakjes op locatie niet meer toegestaan.
• Plastic wegwerpbekers en bakjes tijdens evenementen
Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen open en gesloten evenementen. Bij gesloten evenementen is het gebruik van plastic wegwerpbekers en -bakjes vanaf 1 januari 2024 niet meer toegestaan. Je bent dan verplicht een circulair systeem te hebben, waarbij bekers en verpakkingen retour komen voor hergebruik óf voor hoogwaardige recycling. Bij open evenementen betalen bezoekers vanaf 1 juli 2023 voor een plastic wegwerpbeker en -bakje én moeten zij gebruik kunnen maken van een herbruikbaar alternatief met een retoursysteem. Een zelf meegebrachte beker of verpakking mag natuurlijk ook.
• Plastic wegwerpbekers en borden bij sportverenigingen
Plastic wegwerpbekers en -bakjes zijn hier vanaf 1 januari 2024 niet meer toegestaan. Dit geldt voor alle sportverenigingen waar consumptie op locatie plaatsvindt. Vanaf 1 januari 2024 kunnen zij kiezen uit het aanbieden van een herbruikbaar alternatief of de leden van de vereniging brengen hun eigen beker, bidon of bakje mee. De voorraden van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten moeten zijn opgemaakt voordat het verbod op 1 januari 2024 ingaat.
Ook kartonnen varianten bevatten vaak plastic
Veel bekers en bakjes die eruitzien alsof ze van karton zijn, bevatten kunststof om ze water- en vetafstotend te maken. Zelfs bekers en bakjes met een ‘plasticvrij’ keurmerk kunnen plastic bevatten. Een keurmerk biedt dus geen garantie voor uitsluiting van de regelgeving. In Nederland betekent plasticvrij dat het product geen (toegevoegde) polymeren bevat. In het buitenland worden soms andere normen gehanteerd, waardoor het plasticvrije logo uit bijvoorbeeld Duitsland niet geldig is in Nederland. Het is dus verstandig om je goed te laten adviseren. Ook bekers en bakjes gemaakt van bioplastic vallen onder de nieuwe regelgeving, omdat niet alle bioplastics ook biologisch afbreekbaar zijn in de natuur. Maar wij kennen 2 merken ‘bioplastic’ bekers die dat wel zijn.
Op zoek naar plastic bekers voor hergebruik die wel biologisch afbreekbaar zijn?
Er zijn twee ‘bioplastic’ bekers op de markt die wel biologisch afbreekbaar zijn. Deze twee zijn namelijk gemaakt van de biopolymeer PHA. Het mooie van PHA is dat het volledig biologisch wordt gemaakt (door bacteriën) en ook biologisch afbreekbaar is op land en in zee (door bacteriën). Dus mochten deze herbruikbare bekers dan toch in de natuur belanden, dan wordt het daar ook weer afgebroken. Nieuwsgierig naar welke twee dat zijn? Kijk dan eens op de website van de Wadkop en van Happy Cups.
Hulp nodig?
Zie je door de bomen het bos niet meer, wij helpen je er graag mee! Ecoras kan een inventarisatie voor je maken om te bekijken of je aan de regelgeving voldoet en/of wat voor jou de meest duurzame oplossing is door middel van een LCA (levenscyclusanalyse).