Introductieblog Gabriela Maldonado

Gabriela Maldonado

Leuk om me voor te stellen, ik ben Gabriela Maldonado, de nieuwste collega in het team van Ecoras. Tot 2016 woonde ik in Mexico waar ik Biotechnology Engineering heb gestudeerd, maar ik was niet altijd in Mexico. Ik heb ook een jaar in Zwitserland gestudeerd aan de Ecole Polytechnique en een zomer in Canada gewerkt. Vervolgens besloot ik mij definitief te willen vestigen in Europa. Cultureel gezien een van de mooiste continenten van de aarde. Al die oude steden, musea, kunst, daar word ik blij van. Ik koos voor een master MSc Marine Biology aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 2018 studeerde ik af in een Building with Nature project met zeegras en mosselen over hoe zij onze kust kunnen beschermen. Omdat ik dit echt superinteressant vond, ben ik aan het werk gegaan bij The Fieldwork Company waar ik projectmanager was van een zeegraskwekerijproject op Griend, het eiland tussen Harlingen en Terschelling. En nu wil ik alles leren over de ins en outs van een circulaire economy bij Ecoras.

Vanwaar jouw interesse in de circulaire biobased economie?

Mijn passie voor duurzaamheid heb ik altijd al gehad, maar het belang daarvan is pas echt tot mij doorgedrongen toen ik 7 jaar geleden in Nederland kwam wonen. Ik heb meer passies, ik hou van bijvoorbeeld heel erg van eten maar ook van kleding naaien. Ik heb hierdoor veel geleerd over de textielindustrie en voeding en wat voor impact dat heeft op onze natuur. Ik vind het noodzakelijk om hier iets aan te doen, ik kan er mijn ogen niet voor sluiten.

Wat is nu jouw rol binnen Ecoras?

Ik werk als projectleider Circulaire Economie en heb dus veel met bioplastics en biobased grondstoffen te maken. De Building with Nature gedachte spreekt me enorm aan en in deze functie wordt de inhoud gecombineerd met strategie en organisatie. Ik heb door mijn studie en werkervaring veel kennis over natuurlijke materialen, bijvoorbeeld over hoe een alg of bacterie iets voor je kan doen. Ik heb geleerd om hier wetenschappelijk onderzoek in te doen maar ook om het toe te passen. Die combinatie vind ik het leukste aan mijn baan bij Ecoras.

Wat wil je graag bereiken?

Ik hoop veel te leren van de verschillende projecten binnen Ecoras. Ik wil namelijk graag mijn kennis over circulaire economie en biobased plastics verdiepen en groeien in de functie als projectleider. Ik weet veel over internationale ketens, maar nu ga ik me vooral richten op lokale ketens en de impact daarvan. Ik ben ook zeer verrast te zien dat er in onze regio zoveel bedrijven zijn die het beter willen doen en hier ook aan werken. Ik draag daar graag mijn steentje in bij.

 

Welkom, Gabriela Maldonado!