Afsluiting CICE met 13 innovatieprojecten in Groene Chemie

Vorige week was de afsluiting van het CICE Project waar wij de afgelopen twee jaar aan hebben meegewerkt. Tijdens een congres werden de 13 innovatieprojecten gepresenteerd die binnen de Groene Chemie hebben plaatsgevonden. Drie van deze dertien projecten werden plenair gepresenteerd door de onderzoeker en de ondernemer.

  1. Circulaire badkamers
    Dit onderzoek is gericht op een verbeterde recyclebaarheid van composiet door een andere kunststoftype te gebruiken, namelijk vitrimeren. Vitrimeren hebben moleculair dynamische verbindingen waardoor de composiet zich onder bepaalde omstandigheden als thermoharders (in de toepassing) én als thermoplast (voor recycling) kan gedragen.
  2. 3D printen met ziekenhuisafval
    In het project Hartplastic is de stroom van verpakkingsplastic in het MCL onderzocht op de toepassing als grondstof voor 3D printen. De stroom van PETG-afval bleek hier geschikt voor. In dit onderzoek is aangetoond dat van het PETG afval filamenten gemaakt kan worden voor 3D printen. Hiermee is een bedhaak geprint. Een closed loop creëren waarin het afval in het ziekenhuis de grondstof wordt voor functionele producten is dus mogelijk, in het MCL maar ook in andere ziekenhuizen.
  3. Biologisch afbreekbare garens
    Dit project is gericht op het optimaliseren van polyesteramide (PEA) zodat het goed biologisch afbreekbaar is en verwerkt kan worden tot multifilamentgaren (garens die bestaan uit meerdere textielvezels wat zorgt voor stevigheid).

groene chemie cice congres

Vincent Voet, lector Circular Plastics NHLStenden en Rik Heerema van Marlan Solid Surface

Ontwikkelingen in Groene Chemie

Er zijn erg belangrijke ontwikkelingen gaande in Noord-Nederland om onze chemische industrie te verduurzamen. Er wordt gewerkt aan biocomposieten, onderzoek gedaan naar vitrimeren, getest met duurzamere 3D print harsen, toepassingen onderzocht voor biopolymeren zoals PHA en uitgebreid samenwerkt in nieuwe en verbeterde recyclingtechnieken. Gelukkig gaan de projecten door. Het CICE project is weliswaar afgerond, maar het gaat door in Greenwise Circular Plastics. Dit is goed nieuws voor de 13 innovaties die zijn opgestart en die nu verder worden ontwikkeld door bedrijven in samenwerking met kennisinstellingen.

groene chemie cice

Hartplastics maakt het mogelijk om van ziekenhuisafval een grondstof voor 3D printen.

 

Hoe draagt Ecoras bij aan een Groene Chemie?

Wij begeleiden meerdere van deze innovatieprojecten. Wij maken LCA’s (levenscyclusanalyses) of andere milieu impact analyses en we brengen ketens samen om tot nieuwe circulaire oplossingen te komen. Circulaire plastics is een belangrijke thema binnen Ecoras en we hebben hiervoor de nodige expertise in huis. Dat bij ons de LCA-specialisten nauw samenwerken met de afdeling circulaire plastics en de afdeling biobased, maakt dat wij meer te bieden hebben dan alleen de analyse. We denken mee in waar de verduurzaming gerealiseerd kan worden en we komen met concrete verbeterplannen of ketenprojecten.