Introductieblog: Jos Hamstra

Jos Hamstra

Hallo, leuk dat je dit leest! Mijn naam is Jos Hamstra, ik ben inmiddels 26 jaar oud en sinds 1 mei 2023 werkzaam bij Ecoras. In 2022 ben ik afgestudeerd aan de Hanzehogeschool, waar ik de opleiding Chemie heb gevolgd. Tijdens mijn studie heb ik ook een verbredende minor Educatie afgerond en een verdiepende (afstudeer)stage bij Senbis Polymer Innovations B.V. in Emmen gelopen. Voordat ik naar het hbo ging in Groningen, heb ik het mbo Life Sciences in Leeuwarden afgerond waardoor ik mijzelf al Chemisch-Fysisch laborant mocht noemen.

Ik kom oorspronkelijk uit Lemmer in Friesland, maar ik woon nu alweer een poosje in de stad Groningen. Naast mijn opleidingen heb ik bijna 7 jaar lang bij de Poiesz in Lemmer gewerkt. Daar heb ik veel sociale vaardigheden ontwikkeld en verschillende verantwoordelijkheden op me genomen!

 

Vanwaar jouw interesse in de circulaire bio-based economie?

De interesse in de circulaire bio-based economie is ontstaan tijdens mijn mbo-opleiding. Dankzij mijn docenten op het mbo heb ik een interesse in polymeren, vooral kunststoffen, ontwikkeld. Kunststoffen zijn tastbaar, komen in allerlei soorten, maten, toepassingen en kleuren voor. Op zichzelf zijn kunststoffen hartstikke duurzaam, omdat ze lang meegaan. Echter, dat is ook juist het probleem! Tijdens mijn stage bij Senbis heb ik onderzoek gedaan naar biologisch afbreekbare polymeren. Hierbij vroeg ik me af welke toepassing bij welk kunststof past en wat is de oorsprong hiervan? Wat gebeurt er met mijn kunststof nadat het is gebruikt? Met deze vragen in mijn achterhoofd ben ik mij meer gaan verdiepen in duurzaamheid, circulaire economie en het verminderen van, onder ander, mijn eigen consumptie. Nu  ik twee maanden bij Ecoras werk is mijn interesse in dit onderwerp exponentieel gegroeid!

Wat is je rol binnen Ecoras?

Binnen Ecoras vervul ik de rol van Junior Consultant Circular Plastics, al vind ik de Nederlandse titel een stuk mooier: Junior Adviseur Circulaire Kunststoffen. Het is een brede titel en omvat een groot scala aan taken! Momenteel werk ik uitvoerend aan projecten zoals het ontwikkelen van een programmaplan voor de reductie van ziekenhuisafval in Noord-Nederland, het opzetten van circulaire waardeketens voor plastics en rubbers in Friesland, en het recyclen en inzamelen van circulair textiel.

Binnen Ecoras is mijn rol ook om een glimlach op het gezicht van mijn collega’s te toveren! Dat kan door middel van een grapje, maar ook door het serieus aanpakken van mijn werk. Het behalen van resultaten en het nakomen van afspraken zijn voor mij belangrijk!

Wat wil je graag bereiken?

Wat ik graag wil bereiken, is een bijdrage leveren aan de circulaire economie. Ik wil nieuwe technieken en denkwijzen introduceren bij bedrijven en ervoor zorgen dat bedrijven lokaal kunnen samenwerken. Ik wil dat reststromen worden gezien als waardevolle materialen in plaats van afval. Daarnaast wil ik dat er andere doelen zijn dan alleen winst maken in euro’s. Milieu en sociale winst zijn ook belangrijke factoren!

Wat doe je thuis? Heb je ook een gekke hobby?

Thuis doe ik van alles, en soms doe ik helemaal niets! Ik onderneem vaak leuke activiteiten met de mensen om mij heen, maar ik geniet er ook van om alleen te zijn. Ik houd van bakken, fietsen en me verdiepen in muziek. Soms vind ik het heerlijk om in mijn eentje te mijmeren.

Wat ‘gek’ is, blijft natuurlijk subjectief! Maar ik doe heeeeel graag aan sudoku’s om bij te komen van de schade die social media mij aanricht 😊.