Nog even en dan… minder blikjes in zwerfafval?

minder blikjes in zwerfafval

Vanaf deze maand zit er statiegeld op blikjes! Maar het zal nog wel een aantal maanden duren voor we het effect van deze maatregel gaan merken.  Eerst moeten namelijk alle ‘oude’ blikjes nog verkocht worden voordat er blikjes met het statiegeld symbool erop verkocht gaan worden. Maar, het roer is om! Hier zijn wij van Ecoras erg blij mee, want in 2021 zijn er naar schatting 150 miljoen blikjes in de natuur terecht gekomen. Het introduceren van statiegeld zal dit aantal fors moeten reduceren. Statiegeld op kleine plastic flesjes heeft ervoor gezorgd dat het zwerfafval daarvan met 50% is afgenomen. Hopelijk gebeurt dat met de blikjes ook en vinden we straks minder blikjes in zwerfafval.

Volgens Milieu Centraal duurt het meer dan 50 jaar voordat een aluminiumblikje in de natuur is afgebroken. Naast dat blikjes de natuur vervuilen, zijn ze ook gevaarlijk voor dieren. De blikjes komen namelijk vaak in maaimachines terecht en deze scherpe deeltjes kunnen dieren verwonden.

Als straks de blikjes met statiegeld verkocht gaan worden, dan gaan wij dat hopelijk merken bij onze No Waste Work Walks. Want, zoals je ziet in deze grafiek hebben wij vooral veel blikjes gevonden in februari. Helaas ook een groot volume aan piepschuim (heel veel kleine stukjes), plasticfolie en hard plastic. Opvallend was ook dat er niet veel plastic flesjes zijn gevonden! Dat geeft goede hoop voor de blikjes als het statiegeld straks in gaat.

Minder bikjes in zwerfafval

Grafiek van het verzamelde zwerfafval tijdens No Waste Work Walk in februari 2023.

No Waste Work Walk: het experiment is nu een gewoonte

Wat begon als een leuk experiment is nu uitgegroeid tot een gewoonte. In november vorig jaar wilden wij een maand lang zwerfafval opruimen op ons bedrijventerrein. We verbaasden ons over de hoeveelheid zwerfafval en over het feit dat er duidelijk hotspots waren met opvallend veel zwerfafval. In februari hebben we daarom weer een maand zwerfafval opgeruimd. Er was zichtbaar minder afval, omdat we natuurlijk 3 maanden daarvoor al grondig hadden opgeruimd. Op 15 maart kregen wij massaal hulp namelijk van 40 mensen van 16 bedrijven op ons bedrijventerrein, dit in het kader van de Nationale Schoonmaakdag. Nog steeds troffen we veel zwerfafval aan, wederom op dezelfde hotspots. Heel veel blikjes, vuurwerk, plasticfolie en hard plastic. Wij zijn enorm benieuwd of we ook in de nabije toekomst minder blikjes gaan vinden.