No Waste Februari: Ecoras gaat door!

no waste februari

Deze maand gaan wij weer tijdens onze lunchpauzes met de prikstokken aan de wandel. Al onze collega’s verzamelen een maandlang zwerfafval dat zij tegenkomen. We zijn benieuwd wat we nu aantreffen, waar de afval hotspots zijn en of die gelijk zijn aan november of juist anders.

Maar naast een data-analyse kijken we tijdens No Waste Februari ook naar het sociale aspect van deze actie. Hoe ervaren wij dit als collega’s? Hoe reageren omstanders als we ze tegenkomen tijdens het afvalruimen? Wat zijn de kansen en de valkuilen van deze actie?

Het imago van zwerfafval oprapen

Tijdens het zwerfafval prikken kregen wij in november wisselende reacties van omstanders. Er waren mensen die ons werk prijsden maar ook die vreemd opkeken. We kunnen hieruit opmaken dat het imago van zwerfafval oprapen nog niet is waar het zou moeten zijn. Dit maakt het voor veel mensen lastig om deze gewoonte op te pakken, letterlijk en figuurlijk.

Intern bij Ecoras hebben we gemerkt dat de bereidheid om prikstokken en afvalzakken mee te nemen tijdens de lunchwandeling groter wordt naarmate je met een grotere groep bent. Medewerkers deden dit minder snel in hun eentje. We gaan onderzoeken wat hiervan de oorzaak is. We hebben onze collega’s gevraagd voorafgaand aan No Waste Februari een vragenlijst in te vullen. Deze lijst zullen ze aan het einde van de maand nogmaals invullen. Zo willen we onderzoeken wat een maand lang afval prikken met hen doet en met hun omgeving.

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat de omgeving waarin de mens zich bevindt veel invloed heeft op het welzijn. Zo voelen mensen zich fijner in een schone omgeving dan in een door zwerfafval vervuilde omgeving. Wat ook naar voren kwam is dat mensen minder geneigd zijn om afval te dumpen in schone gebieden dan in gebieden waar zichtbaar meer zwerfafval ligt. Als je als bedrijf dus je eigen gebied goed schoonhoudt zou hier in theorie dus ook minder afval gedumpt worden.

Voor de meeste mensen is zwerfafval prikken geen gewoonte omdat ze dit niet meekrijgen in hun opvoeding en dit ook weinig tot niet gebeurt in hun omgeving. Daarom is het belangrijk dat er regelmatig wordt bericht over personen en/of bedrijven die zwerfafval opruimen. Als het beeld geschetst wordt dat iets ‘normaal is’ zullen mensen ook sneller geneigd zijn dit gedrag over te nemen.

Ecoras als aanjager in No Waste Februari

Ecoras wil daarom aanjager zijn in het zwerfafval prikken op de bedrijventerreinen van Groningen. We hopen dat andere bedrijven en hun medewerkers zich ook aansluiten bij deze actie. Wie weet kunnen ook scholen en verenigingen meedoen, zodat in heel Groningen het zwerfafval wordt opgeruimd. Op die manier werken we aan een schonere natuur en een beter imago voor het zwerfafval prikken. Doe jij mee?

Heb je initiatieven of ideeën om het zwerfafval te verminderen en/ of om opnieuw te kunnen gebruiken of wil je meer weten over het project? Dan kun je contact opnemen met Micha Klaarenbeek via m.klaarenbeek@ecoras.nl.