No Waste November – 1,5 kilo afval per lunchwandeling

Onze collega’s hebben in november een maand lang zwerfafval verzameld tijdens de lunchwandeling. Het viel al een tijdje op dat de hoeveelheid zwerfafval op het bedrijventerrein Winschoterdiep veel groter is dan dat werd tegengekomen bij een wandeling in eigen woonwijk. Tijd voor actie! De dames en heren gingen allereerst op zoek naar bestaande projecten die bedrijventerreinen schoonhouden. Die bleken er niet te zijn, dus werd er zelf eentje gecreëerd: No Waste November!

Afval-hotspots op ons bedrijventerrein

Ecoras zou Ecoras niet zijn als er ook direct een analyse op wordt uitgevoerd. Waar bevinden zich de afval-hotspots op ons bedrijventerrein? Welk type afval komen we met name tegen? Hoe ervaren wij als collega’s een actie als deze? Wat zijn de kansen en de valkuilen van deze actie? Kunnen we het laten uitgroeien tot een actie waar meer bedrijven aan meewerken, zodat we ook daadwerkelijk schonere bedrijventerreinen krijgen.

De gemeente Groningen moedigde No Waste November aan en bracht ons afvalgrijpers en vuilniszakken. Dit werkte zeer drempelverlagend en in de ongeveer 18 werkdagen werd er zo’n 30 kilo zwerfafval verzameld. Dit betekent per lunchwandeling dik 1,5 kilo afval!

Wat ons vooral opviel, is dat er meerdere hotspots zijn waar steeds weer zwerfafval lag. Naast de bekende blikjes van drinken, plastic verpakkingen, flessen en dopjes en bedrijfsafval troffen we ook veel wegwerp e-sigaretten en dumpingen van meubels en huishoudelijk afval aan.

Het afval gaan we scheiden én categoriseren. Vervolgens kunnen we met deze data een database oprichten waar we analyses mee kunnen uitvoeren. Denk aan informatie over de locaties waar het meeste afval wordt gevonden en wat voor type afval het meest voorkomt op verschillende plekken. Als je dit voor een bepaald gebied goed in kaart brengt dan kun je gericht een strategie maken om het probleem aan te pakken. Zo weten schoonmakers welke routes te lopen en je kunt extra aandacht besteden aan de hotspot-locaties.

zwerfafval hotspots groningen

Het vervolg op No Waste November

Ons plan is om in februari weer een maand lang zwerfafval te verzamelen zodat we dit verder kunnen uitzoeken. In deze maand is ook de ”Week van de circulaire economie”. We hopen dat er meerdere bedrijven met ons meedoen. Iedereen heeft tenslotte baat bij een lunchwandeling. Waarom niet ook tegelijkertijd het gebied waar je in loopt op ruimen en hier veel plezier aan beleven? We gaan ons actief inzetten om dit project voort te zetten en uit te breiden.

Heb je initiatieven of ideeën om het zwerfafval te verminderen en/ of om opnieuw te kunnen gebruiken of wil je meer weten over het project? Dan kun je contact opnemen met Micha Klaarenbeek via m.klaarenbeek@ecoras.nl.