No Waste Work Walk – De tussenstand

Ecoras is nu alweer twee weken dagelijks zwerfafval aan het opruimen tijdens de lunchpauze. Deze keer heeft Ecoras een extra doel toegevoegd aan de actie, namelijk onderzoeken hoe de collega’s het opruimen ervaren om uiteindelijk een beweging op gang te brengen. Een eerste stap is gezet, want bedrijvenvereniging Groningen ZO heeft al aangegeven zich vanaf volgende maand aan te sluiten bij de No Waste Work Walk van Ecoras.

Imago van zwerfafval opruimen

Tijdens het zwerfafval prikken in november bleek uit wisselende reacties van de omgeving dat het imago van zwerfafval opruimen nog niet is wat het zou moeten zijn. Dit maakt het voor veel mensen lastig om deze gewoonte op te pakken, letterlijk en figuurlijk. Daarom hebben we deze keer een klein onderzoekje gedaan naar het gedrag van onze collega’s. Ruim je met name afval op als je in de natuur bent? Of ook in jouw stad of dorp? En doe je dat dan alleen of liever als je samen met anderen bent? Zie je andere mensen wel eens afval opruimen? Halverwege deze maand valt al op dat met name afval opgeruimd wordt in de natuur en dan bij voorkeur met anderen, want anders wordt het toch als ongemakkelijk ervaren. Wederom bewijs dat we aan de slag moeten met het verbeteren van het imago van zwerfafval opruimen. Een drijfveer voor ons om door te gaan met deze actie.

 

Bewust of onbewust gedrag

Mensen gooien bewust als onbewust afval in de natuur. Onbewust, als je niet weet dat je eigenlijk geen vuilniszak naast een volle afvalcontainer mag zetten. Bewust als je het wel weet, maar toch doet uit gemak. Of wanneer iemand afval op straat gooit om hiermee stoer over te komen in gezelschap. Er kleven dan positieve associaties aan ‘slecht’ gedrag. Dit is in essentie een groot probleem maar kan met gerichte strategieën goed aangepakt worden. Bijvoorbeeld door positieve associaties te hangen aan afval opruimen (deze actie!) of negatieve associaties aan afval dumpen zoals boetes

 

Vergelijking Februari met November

Wat ons met name opvalt is dat er deze keer aanzienlijk minder bierblikken worden gevonden. Vooral langs het water op de Gideonweg ligt minder afval dan normaal. Daar zijn we natuurlijk blij mee, maar we moeten niet vergeten dat er 4 maanden geleden natuurlijk ook al een maand lang zwerfafval is opgeruimd in deze omgeving. Dat er we nu vooral veel vuurwerk vinden, zal ook niemand verbazen. De samenstelling van het zwerfafval was wel vergelijkbaar met November. Met name rondom het stadion van FC Groningen vonden we veel zwerfafval.

 

No Waste Work Walk

We hebben nog 2 weken te gaan en dan is No Waste Februari voorbij, maar we blijven doorgaan. We hopen van harte dat straks in maart er meer bedrijven zich bij ons aansluiten. Na No Waste November en nu No Waste Februari hopen we dit permanent te kunnen doorzetten onder de naam No Waste Work Walk. We hopen dat andere bedrijven en misschien zelf ook basisscholen zich aansluiten bij het regelmatig opruimen van zwerfafval in hun nabije omgeving. Wil je hieraan meedoen? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of ondersteuning: Brian Bayon via b.bayon@ecoras.nl of telefonisch 06 – 57484051.