PolyHydroxyAlanoate (PHA): De tijd is rijp voor een keerpunt in de plastic geschiedenis

Plasticvervuiling is een groeiend wereldwijd probleem omdat de commerciële kunststoffen niet biologisch afbreekbaar zijn. De manier waarop we momenteel kunststoffen ontwerpen, produceren en consumeren is zowel onhoudbaar als inefficiënt. Eén van de belangrijke maatregelen om plasticvervuiling te bestrijden en vervolgens een duurzame toekomst voor mens en milieu veilig te stellen, is door het ontwerp van plastic producten te herzien.

De industrie heeft al jaren onderzoek gedaan naar milieuvriendelijke alternatieven voor petrochemische kunststoffen. De heilige graal is om materialen te maken die aan het einde van hun levenscyclus efficiënt biologisch worden afgebroken in de natuurlijke omgeving en tegelijkertijd de duurzaamheid van conventioneel plastic bezitten.

In dit opzicht zijn polyhydroxyalkanoaten (PHA’s) naar voren gekomen als een veelbelovende oplossing vanwege de vele gunstige eigenschappen. PHA’s zijn een familie van polymeren die geproduceerd worden door micro-organismen. Eén van de unieke eigenschappen van PHA’s is dat micro-organismen zowel kunnen produceren als afbreken in bijna elke omgevingen (composteerbak, bodem en zee). Verder zijn de eigenschappen van veel onderzochte PHA’s vergelijkbaar met traditionele kunststoffen zoals polyethyleen (PE) en polypropyleen (PP). Bovendien kan de grondstof voor het maken van deze polymeren afvalstromen zijn zoals; GFT-afval, afvalwater, of papierafvalstromen. Dit maakt PHA plastics een kansrijk alternatief voor een duurzame toekomst.

Ondanks veel onderzoeken en inspanningen is grootschalige productie van PHA nog niet bereikt vanwege technische en economische uitdagingen. Een innovatieve productiemethode van PHA’s is daarom noodzakelijk om PHA volledig te commercialiseren en de plasticindustrie naar een “groenere” toekomst te brengen.

Recente ontwikkelingen binnen de PHA-industrie duiden er nu op dat de PHA-markt geleidelijk vorm begint te krijgen. Met de toegenomen focus van zowel consumenten als producenten op duurzaamheid, de circulaire economie en een ‘groene’ toekomst, is dit het juiste moment om de PHA-productie naar een hoger niveau te tillen. Wij staan aan de vooravond van een keerpunt van het gebruik van grondstoffen. Het is enorm spannend om betrokken te zijn bij de initiatieven die nu op het gebied van PHA plaatsvinden. We geloven dat “being at the right place at the right time” met een unieke strategie het verschil zal maken!