CARE2CHANGE – EFRO aanvraag verduurzaming ziekenhuizen
In 2022 werd Ecoras benaderd door Noord-Nederlandse kennisinstellingen met een belangrijke vraag: Hoe kunnen we de hoeveelheid ziekenhuisafval in Noord-Nederlandse ziekenhuizen verminderen? Door het intensieve gebruik van wegwerpartikelen in de zorg groeit de afvalberg gestaag. De zorgsector is verantwoordelijk voor maar liefst 7% van de totale Nederlandse CO2-uitstoot en 4% van al het afval.
Om deze uitdaging aan te pakken, ging Ecoras in gesprek met diverse stakeholders binnen de keten. Door middel van deze gesprekken hebben we de problemen en behoeften in kaart gebracht en een basis gelegd voor een innovatief project.
De uitdaging en aanpak
Uit onze gesprekken bleek dat ziekenhuizen in Noord-Nederland graag willen verduurzamen. Veel ziekenhuizen beschikken al over actieve Greenteams die zich inzetten voor verduurzaming. Echter, capaciteit en middelen om structurele veranderingen door te voeren zijn vaak beperkt. Bovendien maken strenge veiligheidseisen het lastig om snel te schakelen.
Daarom is samenwerking essentieel. Samen met kennisinstellingen en het bedrijfsleven in Noord-Nederland hebben we de krachten gebundeld om de hele keten te betrekken in een regionaal project: Care2Change.
Onze rol in Care2Change
Ecoras heeft een centrale rol gespeeld in het initiëren en coördineren van dit project:
- We hebben tientallen 1-op-1 gesprekken gevoerd met relevante partijen.
- Een pressure cooker-sessie georganiseerd om ideeën en oplossingen gezamenlijk te definiëren.
- Verschillende werkpakketten opgesteld aan de hand van de R-ladder (Refuse, Reduce, Reuse, Redesign, Recycle).
Alle ziekenhuizen in Noord-Nederland zijn benaderd om hun interesse in deze werkpakketten te peilen. Samen met partners als de RUG, UMCG, NHL Stenden, HTRIC en Greenwise is vervolgens een subsidieaanvraag voor het EFRO-programma van SNN opgesteld. Ecoras nam hierin de leiding, werkte aan een tienjarige visie en stelde een sluitende begroting op.
Resultaten en vooruitzichten
Het Care2Change-project heeft inmiddels 20 partners aan boord en 23 ondersteunende brieven ontvangen, waarvan een deel van de ondertekenaars actief zal deelnemen aan het project. We zijn trots te kunnen melden dat het project succesvol de inhoudelijke toets van SNN heeft doorstaan – een cruciale stap richting officiële toekenning van de subsidie.
Dankzij de EFRO-subsidie kunnen we grote stappen zetten richting een circulaire zorgsector in Noord-Nederland. Dit betekent minder afval, een lagere CO2-uitstoot en versterking van de regio. We zijn trots op het consortium dat dit project mogelijk heeft gemaakt en kijken uit naar een succesvolle uitvoering met het UMCG als penvoerder.
Samen maken we duurzame zorg de norm!
Vergelijkbare projecten
EMPHATI – PHA als Duurzaam Materiaal voor Spuitgieten
Bij Ecoras werken we aan het internationale EMPHATI-project. Dit project, in samenwerking met partners uit Noordoost-Nederland en Noordwest-Duitsland, richt zich op het vergroten van kennis over PHA Lees meer »
S3ORTED: Een ketenbrede aanpak voor Circulair Textiel
In samenwerking met Sympany heeft Ecoras een JTF aanvraag opgesteld ten behoeve van de ontwikkeling van een toekomstbestendige textielsector. Lees meer »
Aanjager Kunststoffen – Circulair Friesland
Willemien is sinds 2018 actief als aanjager op dit thema. “Als aanjager ben je actief bezig om je leden op de man te bedienen met hun vragen t.a.v. circulair ondernemen. Lees meer »