LCA Gerecycled acrylaat (PMMA)

Gerecycled content in kunststof producten wordt steeds belangrijker en binnen een aantal industrieën op termijn zelfs verplicht! Ecoras heeft in opdracht van Pyrasied Xtreme Acrylic onderzoek gedaan naar de milieuimpact van een acrylaat product dat voor een groot deel bestaat uit pre- en post consumer afval.

Pyrasied wil de Europese markt en tevens grotere Nederlandse firma’s beter kunnen bedienen met de vaak opgevraagde milieuimpact informatie en bewijsmateriaal van het gerecyclede inputmateriaal. In toenemende mate zijn er opdrachtgevers die vragen naar milieu impact scores van producten die zij inkopen.

Het doel van deze studie was om de effecten van de productie van Ecocrylic platen op het milieu te analyseren en informatie te verkrijgen voor het opstellen van een Environmental Product Declaration (EPD). In deze beoordeling zijn alle activiteiten opgenomen vanaf het verkrijgen van de grondstoffen tot de laatste productdistributie-activiteit (cradle-to-gate analyse). De focus werd gelegd op CO2 (equivalent) emissies, waterverbruik, ReCiPe impactindicatoren en energiegebruik bij de productie van Ecocrylic platen. De SimaPro-software is ingezet voor de impactberekening, voor de rapportage en uitvoering zijn de richtlijnen binnen ISO 14044/40 (2016) geraadpleegd & gevolgd.

De LCA rapportage en EPD geeft inzicht in de milieu impact hotspots in de productieketen. Deze milieuprestatie data is tevens van grote warade voor de afnemers van de producten van PyraSied. De uitkomst is weergegeven in een EPD-formaat, deze is publiekelijk toegankelijk en te vinden op de website van Environdec.