LCA voor subsidieaanvraag – 40% CO2 reductie is vereist

Olthof Groep moest voor twee subsidieaanvragen aantonen dat er 40% CO2 reductie gerealiseerd zou worden. Moet een nieuwe situatie met de huidige vergeleken worden, dan biedt een LCA uitkomst. Klaas Jan Olthof en Micha Klaarenbeek vertellen hierover.

 

 

 

“Die voorsprong hebben we omdat we vroeg zijn begonnen”

Ecoras maakte de afgelopen jaren twee keer een levenscyclusanalyse voor Olthof Groep uit Sappemeer. Een betonbedrijf dat al vroeg koos voor duurzame bedrijfsvoering en wat hen geen windeieren heeft gelegd.  Voor zowel hun nieuwe prefab fabriek als hun nog nieuw te bouwen ‘groene’ sandwichpanelenfabriek was bij de subsidieaanvraag vereist dat een 40% CO2-reductie werd gerealiseerd. Met veel plezier maakte Ecoras beide LCA’s waarbij vooral gekeken werd naar de CO2 voetafdruk. “Het doet je goed om te zien dat een bedrijf al zoveel van de keten in eigen beheer doet en dan ook nog eens duurzaam”, glimlacht Micha Klaarenbeek, managing partner van Ecoras.

Olthof Groep maakte 10 jaar geleden de keuze voor een duurzame bedrijfsvoering. “We zagen toen al aankomen dat er in de toekomst de nodige eisen gesteld zouden gaan worden, dan kun je maar beter vroeg beginnen”, aldus Klaas Jan Olthof, eigenaar van Olthof Group. “Daarom kozen mijn broer en ik er in 2014 voor veel stappen binnen de keten in eigen beheer én duurzaam te doen. Beton bestaat uit zand, grind en cement. Voor de zandwinning gebruiken wij elektrische motoren in plaats van dieselmotoren. Omdat onze daken vol liggen met zonnepanelen kunnen wij deze activiteit energieneutraal doen. Daarnaast recyclen wij in eigen beheer steenachtig afval naar schone korrels grint. Door secundaire grondstoffen te gebruiken, zijn we een interessante partij. Lange tijd was hier alleen oog voor bij overheidsprojecten, maar sinds enkele jaren vragen ook private projecten om secundaire grondstoffen. Tien jaar geleden was beton met secundaire grondstoffen nog duurder. Onderhand is ons volume gestegen en kunnen we het steeds efficiënter produceren waardoor de prijs gelijk is. Die voorsprong hebben we omdat we vroeg zijn begonnen. Bij aanbestedingen gaat het nu eenmaal toch om de prijs.”

LCA voor subsidieaanvraag

Voor de subsidie aanvraag moet je kunnen aantonen dat hiermee een CO2-reductie van 40% wordt behaald en dan biedt een LCA uitkomst. “We hadden al veel op orde, maar wat ons opviel uit de LCA van Ecoras was toch de hoge mate van CO2 uitstoot bij de productie van cement. Cement is 6% van de wereldwijde CO2 uitstoot, dat is een groot getal. Hier kan de industrie nog een hele verduurzamingsslag maken en deels kunnen wij daaraan bijdragen. Dit doen wij door bij de productie van de prefabelementen warmte toe te passen, zodat we meer vulstof kunnen gebruiken en minder cement. Omdat wij zoveel energie opwekken, scheelt dit in de CO2 uitstoot. Hadden we al die zonnepanelen niet gehad, dan had deze oplossing qua emissies niks uitgemaakt. Omdat onze vulstoffen ook nog eens gemaakt zijn van secundaire grondstof, werkt het dubbelop.”

Om 40% CO2-reductie te realiseren, weten ze nu wat ze moeten veranderen

Voor de huidige JTF-aanvraag voor de bouw van een groene sandwichpaneel fabriek is wederom een LCA nodig en ook hiervoor nam Klaas Jan weer contact op met Ecoras. “Ik waardeerde de korte lijnen binnen Ecoras zeer, legt Klaas Jan uit. In tegenstelling tot subsidietrajecten waar je soms weken op een antwoord moet wachten, werd er door Ecoras snel en daadkrachtig gereageerd. Even kort een Teams meetings met Micha om wat door te nemen of informatie op te vragen. Wat ik ook heel prettig vond, was dat ik de vaak zeer complexe vragen vanuit de subsidieinstanties gewoon bij Ecoras kon neerleggen. Ik kreeg dan snel de juiste antwoorden van hen terug. Ze weten daar echt waar ze over praten en dat maakt dat zo’n ingewikkeld subsidieproces toch soepeltjes verloopt.” Micha Klaarenbeek vindt het mooi om te zien hoe naast beton de gebroeders Olthof ook andere materialen verduurzamen. “Sandwichpanelen bestaan uit staal en PIR. Beide materialen hebben een hoge impact”, aldus Micha. “Om daar 40% CO2 reductie te realiseren, moet er wel wat veranderen. Dit zijn de broers van plan met een gasloos productieproces dat energieneutraal is door alle zonnepanelen. Daarnaast werken ze samen met Plixxent in Foxhol aan de ontwikkeling van sandwichpaneel dat van 15% secundaire grondstof uiteindelijk naar 40% secundair gaat. Ook Klaas Jan Olthof is blij met deze samenwerking in de regio. “Plixxent was op zoek naar een bedrijf waar ze het konden testen en wij naar een bedrijf die het met ons wilde ontwikkelen. En dan zit je ook nog eens in dezelfde gemeente”, lacht Klaas Jan Olthof. “Mooier kan toch niet!”