S3ORTED: Een ketenbrede aanpak voor Circulair Textiel

In Noord-Nederland wordt jaarlijks 31 miljoen kilo kleding afgedankt, waarvan slechts 45% in textielcontainers terechtkomt voor hergebruik of recycling. De uitdaging is groot: in 2025 moet 25% van dit textiel vezel-tot-vezel worden gerecycled, terwijl momenteel minder dan 1% van het afgedankte textiel daadwerkelijk deze standaard bereikt. Vanuit deze urgentie werd Ecoras gevraagd een project te ontwikkelen dat deze problematiek aanpakt. Samen met Sympany, de probleemeigenaar en penvoerder, hebben we een ketenbrede oplossing uitgewerkt. Dankzij ons uitgebreide netwerk konden we snel enthousiaste partners betrekken uit diverse sectoren, waaronder engineering, AI, recycling, retail en kennisinstellingen. Het resultaat is S3ORTED, een ambitieus project dat zich richt op het versterken van de circulaire textielwaardeketen in Noord-Nederland.

Wat houdt het project in?
Binnen het S3ORTED-project wordt bij Sympany’s sorteercentrum in Assen een proeftuin opgezet voor innovatieve textielsortering en recyclingstechnologieën. Het project heeft vier hoofddoelen:

  1. Ontwikkeling van een geautomatiseerde proefsorteerlijn.
  2. Voorbewerking van textielstromen om recycling te faciliteren.
  3. Marktintroductie van een prototype geselecteerd op basis van economische en ecologische impact.
  4. Stimulering van consumenten om meer schoon en gescheiden textiel in te zamelen.

De technologieën die binnen S3ORTED worden ontwikkeld, dragen bij aan het opschalen van textielrecycling, het versterken van de lokale economie en het creëren van nieuwe, toekomstbestendige banen. Met een maatschappelijke opbrengst van €1,73 per geïnvesteerde euro tijdens de projectperiode en een verwachte waardecreatie van €100 miljoen tegen 2035, maakt S3ORTED een tastbare impact op zowel de regio als de textielsector.

Onze rol

Ecoras heeft een leidende rol gespeeld in het ontwikkelen van de projectstructuur, het vormen van een consortium en het uitwerken van een subsidieaanvraag die niet alleen op regionaal, maar ook op nationaal niveau erkenning krijgt. Het project wordt niet alleen financieel ondersteund, maar wordt door de Rijksoverheid gezien als een voorbeeldproject voor circulair textiel en de infrastructuur rondom de UPV.

Verder heeft dit project ons ook intern veel waardevolle lessen opgeleverd. We hebben diepgaande kennis opgedaan over circulair textiel, ons netwerk verder uitgebreid en ervaring opgebouwd in het managen van grote, complexe subsidieaanvragen.