Suiker en Cellulose: De Groene Toekomst van de Chemische Industrie in Noord-Nederland

Eind vorig jaar heeft Ecoras een nieuwe ontwikkelingslijn ingezet, gericht op het vinden van nieuwe suikerbronnen voor de vergroening van de chemische industrie in Noord-Nederland. Dit is van groot belang gezien de overbelaste akkerbouw en het gebrek aan ruimte voor biobased grondstoffen. Uit dit project, voortgekomen uit regionale initiatieven zoals de Suikeragenda, zijn twee veelbelovende opties naar voren gekomen: suikerwier en cellulose uit hout.

 

De Suikeragenda, ontwikkeld door Chemport Europe, heeft als doel om de CO2-uitstoot drastisch te verminderen, in lijn met het Nederlandse Klimaatakkoord. De Chemport-regio, met chemieparken in Delfzijl en Emmen, wil tussen 2020 en 2050 een belangrijke producent worden van op sacchariden gebaseerde chemicaliën. In 2020 is de CO2-uitstoot al met 44% verminderd door efficiëntere productieprocessen.

Suiker biedt vele kansen als basis voor biobased kunststoffen. Polysacchariden zijn de meest overvloedige hernieuwbare grondstof en een logische keuze voor de biobased chemische industrie. De ontwikkeling van technologieën voor de implementatie van suikerbronnen bevindt zich in verschillende stadia. Hout heeft een hoog Technology Readiness Level (TRL 7-9), terwijl suikerwier een lager TRL (1-3) heeft.

Voor hout hebben we contact opgenomen met diverse partijen in de houtverwerking, die geïnteresseerd zijn in onze ontwikkelingen. Delfzijl beschikt al over technologie om hout om te zetten in suikers, wat een groot voordeel biedt. We zullen ons ook richten op mogelijkheden voor cellulose en lignine, een bijproduct van houtverwerking.

Suikerwier biedt potentieel als lokale biomassabron, vooral gezien de ruimteproblemen in Nederland. Door gebruik te maken van vertical farming en aquacultuur kunnen we ongebruikte ruimte benutten. Het opbouwen van een waardeketen van grondstoffen naar geraffineerde suikers is hierbij de grootste uitdaging. De belangstelling van bedrijven in de zeewierteelt biedt echter kansen voor een langetermijnproject.

Ons doel is nu om concrete waardeketens te creëren voor beide suikerbronnen. We hopen dat samenwerking met verschillende belanghebbenden nieuwe mogelijkheden zal brengen en een duurzame groene chemische industrie zal bevorderen.