Vergelijkende LCA medische onderleggers

Klaske heeft haar vergelijkende LCA afgerond! En wat blijkt, wanneer we de twee varianten vergelijken op Klimaatverandering (CO2 uitstoot) dan zorgt een systeem waarbij wegwerponderlegger worden gebruikt voor 117kg CO2-equivalenten en de herbruikbare voor 49,4 kg. De milieu impact van de herbruikbare onderlegger is dus bijna 2,5 keer zo laag als die van de wegwerp, mits dezelfde maatvoering wordt gebruikt. In de slides vind je alle resultaten overzichtelijk weergegeven.

Vergelijkende LCA wegwerp- en herbruikbare onderleggers

Zelfde maat herbruikbare onderleggers

Eerlijkheid gebied ons te zeggen dat de meeste herbruikbare onderleggers nog niet dezelfde maatvoering hebben als de wegwerp. De herbruikbare onderleggers zijn groter.  Tijdens het verzamelen van data voor haar vergelijkende LCA heeft Klaske wel contact gehad met HeboVanDijk, die eenzelfde formaat herbruikbare onderlegger aan het ontwikkelen is. Daarnaast zijn er ook andere leveranciers, zoals Abena, bezig met een nieuwe variant.  Dat is goed nieuws, want op basis van een globale inschatting worden ieder jaar ongeveer 23 miljoen wegwerponderleggers gebruikt in Nederlandse ziekenhuizen. Wanneer 95 % van deze onderleggers worden vervangen door een herbruikbare onderlegger van 60×60 cm leidt dat tot een jaarlijkse besparing van ongeveer 1,5 miljoen kg CO2-equivalent. De 23 miljoen wegwerponderleggers is een conservatieve schatting. Waarschijnlijk is het meer, wat betekent dat de besparing die gemaakt wordt dus ook groter is!

Product Environmental Footprint Category Rules

Klimaatverandering is niet ons enige milieuprobleem. Bij een LCA wordt er daarom niet alleen gelet op de impact in CO2 equivalenten, maar ook het effect op andere milieu impact indicatoren zoals bijvoorbeeld verzuring, fijnstof en landgebruik wordt berekend. Deze impact indicatoren zijn gebaseerd op de richtlijnen van de Product Environmental Footprint Category Rules (PEFCR) voor textielproducten. In de slides is zichtbaar dat ook op deze indicatoren de herbruikbare variant een lagere impact heeft dan de wegwerpvariant. Wanneer de impact in de verschillende indicatoren wordt uitgedrukt in micropoints (mPt), kunnen deze worden opgeteld wat leidt tot een single score. Ook hierbij is te zien dat de herbruikbare variant een meer dan 2x lagere impact heeft dan de wegwerp onderlegger.

Soms ontkom je niet aan de wegwerp-onderleggers

De herbruikbare onderlegger is niet in alle gevallen in te zetten. Soms kun je alleen gebruik maken van wegwerponderleggers, bijvoorbeeld wanneer een patiënt behandeld is met cytostatica (chemotherapie). Reden voor Klaske om advies te schrijven over hoe een wegwerponderlegger duurzamer gemaakt kan worden. De vergelijkende LCA laat zien dat de meeste impact wordt gemaakt door het gebruik van de materialen om de onderlegger te maken. Voor veel toepassingen blijkt een hoge absorptiecapaciteit overbodig, hierom kan deze verlaagd worden. Er is dan minder absorberend materiaal (fluff pulp en Super Absorbent Polymers (SAP) nodig, wat leidt tot een lagere impact van het product. Daarnaast zorgt de verlaging van het gewicht er ook voor dat de impact van het verbranden van de gebruikte matjes lager wordt.

medisch product verduurzamen