Programmaontwikkeling Wad van Waarde

Wij bij Ecoras staan voor het bewuster en voorzichtiger om gaan met grondstoffen. Zo werken wij aan duurzame projecten om een bijdrage te leveren aan een leefbare planeet in de toekomst. In het project van Wad van Waarde: “Van plasticsoep naar groentesoep” denken wij mee in het ontwikkelen van alternatieven voor de grote plasticvervuilers van de Waddenzee. Zo worden vissershandschoenen, bootaccessoires en voedsel-opslagcontainers gemaakt van een bioplastics genaamd Polyhydroxyalkanoaten (PHA’s) en andere natuurlijke materialen.

Door de plastic producten te vervangen door producten die biologisch afbreekbaar zijn, zal de hoeveelheid plastic, die door het gebruik ervan in het gebied (expres of per-ongeluk) vrijkomen, aanzienlijk worden verminderd.

Waarom zijn PHA’s goede vervangers?

Polyhydroxyalkanoaten (PHA’s) zijn bioplastics die worden gemaakt door fermentatie van grondstoffen met organisch materiaal erin (zoals zetmeel houdend water uit de aardappelverwerking). Deze bioplastics zijn thermoplastisch, wat inhoudt in dat ze met behulp van warmte gevormd kunnen worden. Hun eigenschappen kunnen tijdens het productieproces worden gemanipuleerd en verfijnd om ze voor de gewenste toepassing te optimaliseren, en ze zijn volledig biologisch afbreekbaar. Volledige biologische afbreekbaarheid betekent dat PHA’s op moleculair niveau worden afgebroken door micro-organismen in het milieu, waardoor wordt voorkomen dat plastic/microplastics zich ophopen in het milieu.

Benieuwd naar onze lunchlezing over PHA? Check: ‘Een echt kip-en-ei verhaal ‘ – Wad van waarde. Of lees meer over PHA op onze website: PolyHydroxyAlanoate (PHA): The time is ripe for a turning point in plastic history – Ecoras

PHA production stages (left to right): PHA in bacterial biomass – Extracted PHA – Bacterial biomass after extraction – PHA granulate ready for use

Wie zijn er betrokken?