Wat zit er allemaal in wol? De impact en waarde van wol

Veel wol krijgt niet de bestemming die het zou moeten krijgen. Er wordt namelijk veel wol verbrand of verscheept voor veelal een zeer laagwaardige toepassing elders in de wereld. Eindeloos zonde van zo’n mooi natuurproduct. We vroegen ons daarom af wat er allemaal in wol zit, wat we als natuurlijke grondstof kunnen gebruiken en op welke manier. En zo ontstond dit initiatief, waar onderhand een consortium om heen is gebouwd met betrokken organisaties uit de hele keten van wol. Ecoras is aanjager bij dit initiatief en werkt hierin samen met Het Hollands Wol Collectief, Fibershed Nederland, LTO Nederland met de Ketenorganisatie Schapenhouderij, Pleed en The Knitwit Stable, naast House of Design en ReBlend, vanuit hun rol in het project Groningen Werkt Circulair.

De impact en waarde van wol

“Allereerst willen we een uitgebreide, maar preciezere levenscyclusanalyse van wol maken, gebaseerd zowel op de huidige situatie, als op lokaal wol dat lokaal wordt verwerkt tot andere producten”, legt Jonathan Salt-Waninge uit. Jonathan is Biobased expert binnen Ecoras. “We willen een realistisch beeld geven van de impact van wol en de waarde die wol heeft als materiaal. Daarna willen we onderzoeken wat we allemaal kunnen met wol als natuurlijke grondstof.”

de impact en waarde van wol

Dit project kent nog een interessante zijtak, namelijk een onderzoek dat Ecoras samen met Next Genners wil doen naar het wol van Texelaar schapen. Next Genners wil de mooie, lange vezels uit het Texelse wol graag geschikt maken voor textiel. “Dit wolsoort heeft namelijk een hoge micronwaarde, waardoor het niet goed te gebruiken is als textiel. Dan krijg je de kriebeltrui die niemand wil dragen”, lacht Jonathan. “Maar als we de micronwaarde kunnen verlagen, dat wil zeggen de wolvezels dunner maken, zoals de wol van de Merinoschaap, dan kan het wel. Dat zou toch geweldig zijn.”

Het consortium heeft momenteel financiering aangevraagd voor dit onderzoeksproject. Wil je je hierbij aansluiten? Neem dan contact op met Jonathan Salt-Waninge via emailadres j.salt@ecoras.nl of telefonisch 06-58758170.