World Circular Economy Forum in Helsinki heeft verfrissende inzichten gebracht, maar het heeft ook de nodige publiciteit voor onze activiteiten opgeleverd, met name rondom circular plastics. Sven Jurgens vertegenwoordigde daar namelijk Chemport Europe en Greenwise Campus Circular Plastics.
Ondersteunen van innovatieve ondernemers
Tijdens een gemeenschappelijke sessie gegeven door Holland Circular Hotspot en Nordic Circular Hotsport werd duidelijk dat er binnen deze regio’s al het nodige wordt aangepakt en ook waar de verbindingen tussen de regio’s liggen. Wij hebben laten zien dat binnen Chemport Europe de juiste onderwerpen en partijen binnen de betreffende ketens al bij elkaar zijn gebracht. Met name over de regionale samenwerking en het ondersteunen van innovatieve ondernemers waren de deelnemers enthousiast. Zo presenteerde Jan Jaap Folmer over Uppact, waarmee moeilijk te scheiden- of vervuilde stromen toch een nieuw leven gegeven kunnen worden.
Hergebruik van harde plastics
Wat Sven tijdens het WCEF het meest opviel, was de vele aandacht voor hergebruik (re-use). In Helsinki kwam duidelijk naar voren dat daar veel meer aandacht voor mag zijn, met name van harde plastics. Daarbij denken we toch snel in recyclen en in biobased grondstoffen. Wij zijn al steeds meer gewend geraakt aan het hergebruiken van plastic bekers op bijvoorbeeld festivals. Maar dit kan natuurlijk voor andere eenmalige gebruiksvoorwerpen en ’to go’-verpakkingen voor eten en drinken worden ingezet. In Helsinki werden we met gebruikersonderzoeken overtuigd van de mogelijkheden die hier nog liggen en dat heeft ons wel doen nadenken met betrekking tot onze eigen projecten.
Sinds 1 juli betalen we in Nederland voor het gebruik van wegwerpplastic. Dit komt voort uit de Europese Single Use Plastics-richtlijn (SUP). In onderstaand filmpje vind je inspiratie, want sommige Haarlemse ondernemers zijn er al goed mee bezig. Lees hier meer over de regelgeving rondom wegwerpbekers en -bakjes.
Als je het echt wilt weten, laat dan een LCA maken
Papier is niet in alle gevallen een duurzamer alternatief, maar ook hergebruik brengt zijn eigen voor- en nadelen met zich mee. Als je precies wilt weten wat die zijn en welk materiaal in jouw geval de laagste milieu impact heeft, dan maken wij graag een LCA.
Onze impactanalisten hebben namelijk een brede kennis van productieketens. Daarnaast denken wij altijd verder dan alleen de hulpvraag, bijvoorbeeld of er ook milieuvriendelijkere alternatieven zijn voor materialen of productieprocessen. We kijken of we waarde kunnen toevoegen aan reststromen, of er biobased alternatieven mogelijk zijn en waar de quick wins liggen. LCA’s maken wij conform ISO 14044/40 en industriespecifieke richtlijnen zoals PCR / PEFCR / OEFCR.
Meten is weten, en je hebt dan een duidelijk en officieel document voorzien van alle data, een overzicht van de milieu impact hotspots en verbeteradviezen over hoe je na de LCA jouw product of bedrijf verder kunt verduurzamen. Meer informatie vind je op onze pagina Impact & Analyse. Je mag ook gerust contact met ons opnemen. Dat vinden we alleen maar leuk.